10 oktober 2024
Vragenlijsten binnen Oscar: CQi en SQ-48
Vragenlijsten zijn van groot belang binnen de GGZ. Je kunt immers geen echo maken van iemands emoties, of temperatuur opnemen om te zien hoe het mentaal gaat. Vragenlijsten ondersteunen zorgprofessionals bij het stellen van diagnoses, het opsporen van problemen en het inschatten van de ernst ervan. Ook helpen ze om te beoordelen of behandelingen effectief zijn, zoals bij Routine Outcome Monitoring (ROM). Binnen Oscar ECD zijn twee vragenlijsten geïntegreerd: de CQi-vragenlijst en de SQ48-vragenlijst. Hoe is dit binnen Oscar geregeld?
Het belang van vragenlijsten in de GGZ
Veel zorgprofessionals maken gebruik van vragenlijsten om verschillende redenen, maar het belangrijkste: meten is weten. Zorgprofessionals willen weten hoe het met hun cliënten gaat en vragenlijsten bieden daarin goede ondersteuning. Een vragenlijst geeft een duidelijk beeld van de ervaringen en klachten van cliënten. Op basis van de resultaten kan de zorgprofessional het behandelplannen optimaliseren en de voortgang van cliënten volgen. Bovendien voldoen de vragenlijsten volledig aan de eisen van zorgverzekeraars en toezichthouders.
De CQi-vragenlijst
Binnen Oscar kun je gebruikmaken van de CQi-vragenlijst module. De Customer Quality Index (CQi) meet ervaringen en tevredenheid van cliënten in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en verslavingszorg. Aan de hand van deze beoordelingen kunnen cliënten vervolgens een keuze maken tussen verschillende zorgaanbieders.
De CQi-vragenlijst is beschikbaar voor alle zorgprofessionals in de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg, dus niet alleen voor Oscar-gebruikers. Ons doel is om jou te ontzorgen, zodat jij je volledig kunt richten op de cliënt. Daarom hebben we het hele proces gedigitaliseerd: met één druk op de knop stuur je de vragenlijst naar je cliënten. Alle ingevulde vragenlijsten worden geanonimiseerd en periodiek via e-mail naar je opgestuurd. Zo heb je een handig overzicht dat je kunt aanleveren bij het GGZ Dataportaal.
Verplichtingen en transparantie
Sinds 2021 staat de CQi-vragenlijst op de Transparantiekalender. Dit betekent dat zorgaanbieders afspraken hebben gemaakt met het Zorginstituut Nederland over het aanleveren van kwaliteitsgegevens. Als je meer dan 30 ingevulde vragenlijsten hebt, ben je verplicht deze gegevens aan te leveren bij het GGZ Dataportaal. Let op: voor vrijgevestigde praktijken geldt deze verplichting niet.
De SQ-48 vragenlijst
Naast de CQi-vragenlijst beschikt Oscar ook over de SQ-48 vragenlijst. De SQ-48 is een Routine Outcome Monitoring (ROM) vragenlijst en geeft een indruk van hoe de cliënt ervoor staat wat betreft klachten en symptomen. Dit helpt bij het in kaart brengen van de kwaliteit van de geleverde zorg en het behandeleffect, om zo behandelingen en behandelmethoden te optimaliseren.
Wat meet de SQ-48?
De SQ-48 is ontworpen door de afdeling psychiatrie van het LUMC in 2011 en meet algemene psychopathologie bij volwassenen. Deze lijst beoordeelt symptomen zoals angst, depressie, somatische klachten, sociale fobie, agorafobie, agressie en cognitieve problemen. Ook evalueert de SQ-48 het functioneren op het gebied van werk en de algemene vitaliteit.
De SQ-48 bestaat uit 48 vragen die worden ingevuld op basis van de Likert-schaal. Respondenten geven aan in hoeverre zij last hadden van de beschreven problemen in de afgelopen week, inclusief de dag van invullen. Net als bij de CQi-vragenlijst is ook dit proces binnen Oscar volledig gedigitaliseerd.
Gebruikmaken van de vragenlijst module
Voor een vast bedrag van €9,50 per maand bieden we de CQi en de SQ48 aan. Gebruik je geen Oscar ECD, maar wil je toch onze vragenlijst module gebruiken? Dat kan. Je krijgt toegang tot een portaal waar je het e-mailadres van de cliënt invoert. Vervolgens ontvangt de cliënt de vragenlijst. Periodiek sturen wij de geanonimiseerde antwoorden weer naar je toe. Heb je vragen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden van de vragenlijst module voor jouw instelling? Neem dan contact met ons op.